mandag 15. mai 2023

Når menneskelig kreativitet møter kunstig intelligens



Hva har disse to bøkene til felles? Begge er skrevet ved hjelp av ChatGPT. Den ene av amerikansk 9-åring, den andre er skrevet av en etablert forfatter fra Finland i 2022.

Tekst og bilde: Martin Johannessen

Kunstig intelligens har gjort sitt inntog i litteraturen og åpner nye dører for forfattere på ulike nivåer. Et eksempel på dette er historien om 9-årige Brayden Byrne som har skrevet en bok ved hjelp av ChatGPT. Dette viser hvordan teknologien kan inspirere og støtte selv de yngste forfattere i å utforske sin kreativitet.

Samtidig har etablerte forfattere også tatt i bruk ChatGPT i sine prosjekter, som Juha Raipola fra Finland. Han har skrevet en skrekkroman, "Demonic Fragments", der kunstig intelligens spiller en sentral rolle.

I skolesammenheng viser dette at ChatGPT kan være et kreativt verktøy for elevenes skriveutvikling. Du må bare lære deg hvordan du skal bruke det på en hensiktsmessig måte.

Down the Drain
9 år gamle Brayden Byrne og faren hans satt en helg og så på YouTube-videoer om bruk av AI i næringslivet, blant annet en video om prosessen med å skrive og publisere en selvhjelpsbok.

Brayden hadde nylig skrevet en morsom historie på skolen som en del av en kreativ skriveoppgave: - Jeg lurer på om jeg kan skrive en hel bok med det?!

Neste helg var boka klar; Down the Drain. Boka handler om et insekt fra verdensrommet ved navn Zog som drar en nysgjerrige Emily ned i kloakken gjennom toalettskålen for å få hjelp til å pynte opp der nede i rørsystemet. Det begynner rolig, men så blir det mer skummelt etter hvert. En skikkelig søt fortelling som egner seg godt for høytlesing i klasserommet.


Dette danner et glimrende utgangspunkt for å gjøre noe lignende med dine elever. Man trenger ikke ende opp med en bok, men det kan være god læring i å bruke ChatGPT på en kreativ måte i undervisningen.

Her følger en forkortet oversikt. Jeg har brukt ChatGPT til å oversette teksten til norsk.

1. Å sette scenen
Vi hadde en tittel og en morsom hendelse, men vi visste at det ikke var nok for å lage en hel bok. Så jeg spurte sønnen min hva slags bok vi skulle lage. Skulle det være en mysterie, science fiction, et eventyr i en annen verden, en tragedie eller en komedie? Brayden bestemte seg for en morsom science fiction-bok for barn.

2. Generering av kapitteltitler
Deretter brukte vi ChatGPT som en barnebokforfatter og gav instruksjoner basert på en utvalgt tekst fra prompts.chat:

"Jeg trenger å skrive en science fiction-roman som finner sted i nåtiden på Jorden, der en utenomjordisk insekt lever under kloakksystemene og ikke liker hvordan det ser ut. Insektet ønsker å dekorere og pynte opp, men vet ikke hvordan, så insektet fører et menneske inn i sin verden gjennom et toalett."

Vi ba deretter om å generere 10 kapitteltitler basert på den gitte informasjonen. Vi fikk 10 interessante titler, men historien ble også skrevet for oss.

3. Skrive kapitlene
Når vi hadde valgt ut kapittel-titlene vi likte best, måtte vi fortelle ChatGPT hvordan kapitlene skulle være. Vi fortalte den at kapitlene skulle være mellom 400-500 ord og skrevet i en språklig stil som en førsteklassing. Vi ba også om å gi navn til karakterene. Med ChatGPTs veiledning genererte vi hvert kapittel basert på tittelen og limte inn innholdet i et tekstdokument.

4. Første revisjon: Redigering og bearbeiding
Mens jeg tok meg av noe annet arbeid, begynte sønnen min å lese historien mens han spiste popcorn. Jeg hørte ham le, sukke, utbryte og oppleve en rekke andre reaksjoner mens han leste.

Jeg visste at vi hadde noe bra på gang. Deretter ba jeg ham om å gå gjennom og forsikre seg om at alt ga mening, at hvert kapittel fløt godt fra ett til det neste, hadde konsistente karakterer og en sammenhengende handling, og var fri for feil. Han oppdaget noen steder der det ikke ga mening fra ett kapittel til det neste, så han la til og fjernet noen avsnitt for å få det til å fungere.

5. Gjøre det til sitt eget
Etter den første revisjonen var det på tide å sikre at dette var i hovedsak en bok med originale ord, slik at sønnen min kunne opphavsbeskytte materialet (materiale generert av AI og uendret, kan ikke opphavsbeskyttes per nåværende regler).

Sønnen min ble informert om dette og gikk tilbake for å lese og revidere historien, bytte ut ord han ikke brukte i sitt eget vokabular og utdype konsepter han ikke forsto. En tredje gjennomgang sikret at han strategisk endret mer enn halvparten av ordlyden i boken. Denne prosessen hjalp han mitt med å lære viktigheten av å redigere og bearbeide sitt eget arbeid, og også litt om opphavsrett.

6. Ha det gøy og ikke bekymre deg
Gjennom hele prosessen minnet vi oss selv på å ha det gøy og ikke bekymre oss for å gjøre feil. ChatGPT var der for å støtte og inspirere oss, og vi omfavnet den kreative reisen med spenning og glede. Brayden lærte at skriving er en form for selvuttrykk, og ChatGPT er et verktøy som kan oppmuntre fantasi til å blomstre! Den kreative prosessen kan være rotete, uten struktur og skal være gøy, og vi opplevde alt dette.

7. Formatering og design av boken
Når historien var ferdig, kopierte og limte vi den inn i Google Docs og formaterte den i henhold til Amazons KDP-standarder - endret sidestørrelse og marger, la til sidetall og innholdsfortegnelse, og la til sideskift før hvert kapittel og forside/bakside (Vi brukte ChatGPT til å generere innhold som sammendrag, beskrivelser, slagord osv.)

8. Refleksjon og neste steg
Vi sørget for å snakke om hva vi lærte i løpet av prosessen: om skriving, publisering, generativ AI, og også om oss selv. Jeg vil sikre meg at Brayden føler seg stolt over det han har oppnådd, og at både han og fellesskapet hans feirer suksessene hans slik at han er trygg på å bygge videre i fremtiden.


Demonic Fragments: Horror from the AI Mind
Det er ikke bare barn som skriver bok ved hjelp av kunstig intelligens. En annen etablert forfatter som har tatt i bruk ChatGPT er finske Juha Raipola
Han har skrevet romanen Demonic Fragments: Horror from the AI Mind, om de demoniske kreftene som underkaster oss sin vilje, ved hjelp av ChatGPT.

- Den er en sann ekspert på emnet, mener han.

Boka ble skrevet etter at ChatGPT ble lansert i november i fjor og gitt ut samme år. Det har med andre ord gått fort unna.

- Basert på mine formale eksperimenter vil jeg si at ChatGPT kan fange stilen og stemmen i kjendisnyheter, næringslivssjargong, reklame, konsulentspråk, nettdebatter, kulturkrig, merkevarefortellinger og personlige merkevarefortellinger om inspirasjon og omvendelse mer eller mindre perfekt, sier han i et intervju med Morgenbladet.

Dette viser den imponerende fleksibiliteten til ChatGPT og dens evne til å etterligne ulike språklige stiler og sjangre.

Dette åpner opp for nye muligheter for forfattere som ønsker å utforske grensene for kreativitet og eksperimentering. Gjennom samspillet mellom menneskelig fantasi og AI-teknologi kan forfattere som Juha Raipola skape verk som utfordrer tradisjonelle forventninger og tar leserne med på unike litterære reiser.

Death of an Author
Stephen Marche er en annen kar som har publisert en novelle ved hjelp av ChatGPT.

Novellen har den passende tittelen "Death of an Author" og ble gitt ut under pseudonymet Aidan Marchine. Forfatteren 
blandet altså ordet "maskin" inn i etternavnet. Han hevder at ChatGPT skrev 95% av historien. Marche tar selv æren for å ha skapt boken, men nekter å kalle seg selv forfatter.

Novellen kom ut i april, men får nå ros som en veiledning for forfattere som ønsker å samarbeide med kunstig intelligens.

Marches metode er ikke en hemmelighet. ChatGPT skrev passasjer på 600 ord om gangen. Deretter brukte en hjelper med to forskjellige verktøy, Sudowrite og Cohere, for å gi teksten mer kreativitet.

Det kreves tre AI-verktøy og hjelp fra mennesker for at en maskin skal kunne publisere en god skjønnlitterær fortelling. Så det er trygt å si at den ikke vil kunne konkurrere med Stephen King med hensyn til produktivitet, men denne novellen viser hva som er mulig.

Forfattere trives når de får muligheten til å utveksle ideer med noen og være kreative. ChatGPT oppfyller den rollen og mer til.

Når du sammenligner de følelsesløse AI-e-bøkene som finnes på internett med Marches mordmysterie, ser du at én ting er viktigere enn alt annet. Det er nødvendig med noen som kan skrive for å veilede prosessen, og dette gjelder ikke bare for skriving, men også for andre jobber.

Norske utgivelser?
Selv om bruken av AI i skriveprosessen kan vekke debatt og utfordre konvensjonelle oppfatninger om forfatterskap, gir det også muligheter for dypere refleksjon over kreativitetens natur og hva det vil si å være en forfatter i den moderne digitale tidsalderen.

Så vidt jeg vet finnes det ikke noen lignende utgivelser skrevet på norsk. Kanskje jeg må gjøre jobben selv?

Med stadig mer avansert AI-teknologi og dyktige forfattere som tar i bruk de nye verktøyene, vil vi fortsette å se spennende og nyskapende litteratur som kombinerer menneskelig kreativitet med maskinell intelligens på måter som tidligere var utenkelig. Denne spennende utviklingen gir oss et glimt av fremtidens skriftlige verk og hvordan AI kan berike den kreative prosessen.

Kunstig intelligens er først og fremst et verktøy - et verktøy som kan brukes til å utforske nye grenser for kreativitet og uttrykk. AI i skriveprosessen er ikke bare et spørsmål om teknologi, men også om kunst, kreativitet og menneskelig potensial i den digitale tidsalderen.

1 kommentar:

  1. https://epic.no/produkt/elektroniske-hjerteslag/

    SvarSlett

ChatGPT integrert i digitale lærebøker i Danmark

ChatGPT blir integrert i digitale lærebøker i Danmark.  Jeg tror det bare er snakk om tid før vi får tilsvarende læremidler her i landet. Av...