mandag 8. mai 2023

Khanamigo: En virtuell læremakker og veileder


Kunstig intelligens kan skape skreddersydde læringsopplevelser og styrke samarbeidet mellom elever og lærere. Sal Khan fra Khan Academy viser hvordan AI kan transformere måten vi lærer og underviser på, og bringe nye muligheter for alle i skolen.

Av Martin Johannessen

Sal Khan er grunnleggeren og administrerende direktør for Khan Academy. Han mener at kunstig intelligens kan utløse den største positive transformasjonen utdanning noensinne har sett.

I TED-videoen under deler han mulighetene han ser for studenter og lærere å samarbeide med AI-verktøy - inkludert potensialet for en personlig AI-veileder for elever og studenter, og en AI-lærerassistent for lærere. Sal Khan demonstrerer noen spennende nye funksjoner for deres pedagogiske chatbot, Khanmigo.

The Amazing AI Super Tutor for Students and Teachers:


Sal Khan er en pioner innen utdanningsteknologi og en talsmann for bruken av kunstig intelligens (AI) i undervisningen. Han mener at AI kan være drivkraften bak den største positive transformasjonen i utdanningens historie.

Gjennom samarbeid mellom studenter, lærere og AI-verktøy, kan læringsopplevelsen bli mer engasjerende, tilpasset og effektiv for alle involverte parter.

- Med de riktige sikkerhetstiltakene og forholdsreglene kan AI brukes til å positivt transformere utdanningen.

En av de mest spennende mulighetene Sal Khan ser for seg er bruken av personlige AI-veiledere for hver enkelt student. Disse AI-veilederne vil kunne tilpasse seg den enkelte elevs måter å lærer på, hastighet og nivå, og dermed skape en skreddersydd læringsopplevelse som gir bedre resultater. 

- Personlig veiledning har vist seg å forbedre læringsresultatene betydelig. Å ha en personlig veileder kan gjøre gjennomsnittlige studenter til eksepsjonelle, mener han.

Dette vil gi studenter muligheten til å lære i sitt eget tempo og på en måte som passer deres individuelle behov og forutsetninger.

I tillegg til å hjelpe studenter, kan AI også være viktig for å støtte lærere. Khan anbefaler å bruke AI-lærerassistenter som kan hjelpe lærere med å håndtere og se på elevdata, gi tilbakemeldinger og finne områder hvor læreren bør fokusere mer.

Dette vil gi lærere mer tid til å fokusere på å lære bort og veilede studentene, og samtidig gjøre jobben lettere og mindre stressende for dem.

For å vise frem noen av de spennende funksjonene AI kan tilby, har Khan Academy utviklet en pedagogisk chatbot kalt Khanmigo. Den er ikke tilgjengelig for alle foreløpig, men det går an å skrive seg opp på en venteliste.

Khanamigo fungerer som en virtuell læremakker og veileder, og kan stille spørsmål, gi tilbakemeldinger og foreslå ressurser for å hjelpe studentene med å lære og mestre et emne.
  • Den kan koble sammen ideer og teste deg på forståelsen din.
  • Med Khanmigo kan du ha en veileder, akademisk trener, karriereveileder og livscoach.
  • Den AI-drevne veilederen lar deg snakke med historiske personer eller litterære karakterer.
  • Brukere kan diskutere forskjellige temaer med AI-en.
  • AI-en skriver ikke for deg, men skriver sammen med deg.

Denne chatbot-en er bare ett eksempel på hvordan AI-verktøy kan revolusjonere måten vi lærer og underviser på, og åpne døren for en ny æra av personlig og tilpasset utdanning.

Kunstig intelligens har et enormt potensial til å endre utdanningen og skape positive endringer for elever, lærere og samfunnet som helhet. Ved å utnytte AI-teknologi, kan vi oppnå mer engasjerende og tilpassede læringsopplevelser, men også styrke samarbeidet mellom de som befinner seg i klasserommet.

Det er viktig å sikre at AI implementeres på en ansvarlig og etisk måte, med nødvendige sikkerhetstiltak og forholdsregler på plass. Der har vi fremdeles en lang vei å gå.

Ved å utnytte teknologiens fulle potensial, samtidig som vi ivaretar personvern, datasikkerhet og digital inkludering, kan vi skape en stor forandring i skolen som gagner alle. Målet må være et mer rettferdig, tilgjengelig og bærekraftig utdanningssystem som gir alle muligheten til å nå sitt fulle potensial.

--- --- --- --- ---

Både du og elevene dine må være forberedt på en hverdag der kunstig intelligens er til stede. Abonner på nyhetsbrevet ChatGPT i skolen på Linkedin, for å holde deg oppdatert på hva som skjer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

ChatGPT integrert i digitale lærebøker i Danmark

ChatGPT blir integrert i digitale lærebøker i Danmark.  Jeg tror det bare er snakk om tid før vi får tilsvarende læremidler her i landet. Av...