torsdag 11. mai 2023

Hva er galt med debatten om kunstig intelligens?

 

Hva er galt med debatten om kunstig intelligens? Dagens dekning av kunstig intelligens lider av flere problemer som påvirker hvordan vi oppfatter og forstår teknologien.

For det første har vi AI-hypen og kritiker-hypen. På den ene siden har vi overentusiastiske teknologer som skryter av AI-systemene sine og overdriver deres evner (AI-oppblåsing). På den andre siden har vi dommedagsprofeter som anklager AI-systemene for grusomheter og skaper en overhengende katastrofestemning (AI-dommedagsprofetisme). Begge disse ytterlighetene skaper urealistiske forventninger og vrir på virkeligheten.

En annen svakhet er fremveksten av enkle og binære tenkemåter. En tenkemåte der man betrakter ting som enten helt riktige eller helt gale, uten å vurdere nyansene eller mellomtonene.

Debatten rundt kunstig intelligens blir ofte forenklet til enten optimisme eller pessimisme. Dette skjer når grunnleggere av selskaper blir omtalt som "karismatiske ledere", AI-etikk-eksperter blir omtalt som "kritikere", og dommedagsprofeter uten ekspertise innen AI blir kalt "AI-eksperter". Dette skaper en skjev oppfatning og begrenser den offentlige deltakelsen i diskusjonene.

Flokkmentalitet i journalistikken er også et problem. Nyhetsmedier har en tendens til å kopiere hverandre og rapportere samme historie fra samme perspektiv. Dette fører til mediestormer der AI-dommedagsprofetene blir framstilt som helter, og deres skremselspropaganda overskygger de reelle konsekvensene av AI. Dette fører til en lite produktiv samtale og bidrar til feilinformasjon.

En annen feil er å menneskeliggjøre AI. Å tillegge maskiner menneskelige egenskaper som intelligens, læring, bevissthet og følelser er gal. Maskiner har ikke opplevelser, følelser, meninger eller motivasjoner som mennesker. Å bruke slike begreper skaper en feilaktig oppfatning av hva AI egentlig er.

Dekningen har også en tendens til å ha et smalt fokus på ytterkantene av debatten. De mest ekstreme synspunktene får mest oppmerksomhet, mens flertallet i midten blir oversett. Dette fører til at de høylytte skrikhalsene får oppmerksomhet og skaper unødvendig harme.

Videre ser vi ofte at spørsmålstegn blir byttet ut med utropstegn i sensasjonelle overskrifter. Dette favoriserer deterministiske og dramatiske framstillinger av AI, som for eksempel "AGI vil ødelegge oss" eller "redde oss". Slike overskrifter er ikke nødvendigvis basert på grundige og nyanserte diskusjoner, men er kun laget for å skape oppmerksomhet.

Til slutt har vi tendensen til å diskutere sci-fi-scenarier som om de er troverdige spådommer. Eksempler inkluderer påstander om at "AI vil komme ut av kontroll og drepe alle." Denne scenarien trenger ingen bevis eller faktisk forklaring. Vi har sett det i Hollywood-filmer! Så det må være sant (eller hva?).

Fokuset skal ikke være på imaginære trusler, men på de faktiske utfordringene og retningslinjene de krever.

--- --- ---

Disclaimer: Teksten er oversatt og tilrettelagt ved hjelp av ChatGPT-4

Kilde: Nirit Weiss-Blatt: 7 Ways AI Media Coverage is Failing Us




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

ChatGPT integrert i digitale lærebøker i Danmark

ChatGPT blir integrert i digitale lærebøker i Danmark.  Jeg tror det bare er snakk om tid før vi får tilsvarende læremidler her i landet. Av...