torsdag 19. oktober 2023

Friskoler med anerkjent pedagogikk har livets rett!



Friskoler med anerkjent pedagogikk har livets rett! Over 30.000 har skrevet under på et opprop for landets privatskoler. Det skjer etter at regjeringen varslet kutt i støtte.

Av Martin Johannessen

Gi din støtte til alle landets friskoler! Signer oppropet her!

I regjeringens forlag til statsbudsjett foreslår de å kutte støtten til privatskoler med 51,5 millioner kroner. En rekke forbund for private skoler mener dette vil føre til dårligere skoletilbud for tusenvis av elever.

Kuttene gjelder for kombinerte barne- og ungdomsskoler. Regjeringen mener disse skolene får vesentlig større tilskudd enn rene barne- eller ungdomsskoler.

Private skoler mottar 85 % av kostnadene per elev fra staten. De resterende 15 % må dekkes av skolene selv ved hjelp av foreldrebetaling, dugnader og annet. Pluss, og dette er viktig: de betaler husleie og har ikke strømstøtte. Det er dyrt å drive privatskole. Veldig, veldig dyrt.


Til: Regjeringen

Regjeringen har uttrykt at de ønsker et supplement til den offentlige skolen, i dag er dette i stor grad ivaretatt av Norges friskoler (privatskoler med rett til statsstøtte).

Foreldre har en grunnleggende menneskerett til å velge skole for sitt barn i tråd med religiøs eller filosofisk overbevisning. Dette er nedfelt i FNs konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter, artikkel 13, 3.

Regjeringen foreslår å spare over en halv milliard kroner årlig gjennom kutt i støtten til de private grunnskolene. Den nye tilskuddsmodellen er svært urimelig for 1-10 skolene. Den kompenserer ikke for at det er langt mer administrativt og organisatorisk krevende å drive en 1 -10 skole enn bare barneskole eller bare ungdomsskole.

Regjeringens forslag er at den nye modellen skal innføres gradvis, over fem år. For mange 1-10 skoler innebærer dette at de i 2028-2029 år vil ha 30% mindre tilskudd enn i år.

Dette vil vesentlig forverre skoletilbudet til tusenvis av elever, og kan medføre fragmentering av skoletilbudet og nedleggelse av flere skoler.

Stå opp for mangfold og valgfrihet i den norske skole!

Hilsen Steinerskoleforbundet, Montessori Norge, Abelia, Kristne Friskolers Forbund og Steiernskolenes Foreldreforbund

Gi din støtte til alle landets friskoler! ✏ Signer oppropet her!

Får støtte fra Utdanningsforbundet og Abelia
Ønsker rettferdighet og forutsigbarhet for privatskolene: Utdanningsforbundet og Abelia ber kunnskapsministeren og utdanningskomiteen se på finansieringen av privatskoler på nytt.

– Velger du en privatskole, så skal du ikke rammes av en dårligere økonomi enn en offentlig skole, da skal den være likeverdig, understreker Utdanningsforbundets nestleder, Terje Skyvulstad.

Utdanningsforbundets nestleder mener det er behov for større forutsigbarhet og rettferdighet for privatskolene, og Utdanningsforbundet støtter Abelia i dette arbeidet. I det felles skrivet som ble sendt kunnskapsministeren og -departementet og utdannings- og forskningskomiteen denne uken heter det ble annet at:

"Utdanningsforbundet og Abelia er sammen enige om at rammevilkårene for privatskolene må bedres og at gode lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte i privatskolene må sikres. For å oppnå dette, må finansieringsordningen for privatskolene gjennomgås. (…) Finansiering av en privatskoleplass må være likeverdig med finansiering av en skoleplass i den offentlige skolen."

Les også:

Regjeringen rydder opp i privatskoletilskudd

Et angrep på friskolene!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

ChatGPT integrert i digitale lærebøker i Danmark

ChatGPT blir integrert i digitale lærebøker i Danmark.  Jeg tror det bare er snakk om tid før vi får tilsvarende læremidler her i landet. Av...