tirsdag 27. juni 2023

De 5 største risikoene ved kunstig intelligens alle bør være klar over, ifølge Bernard Marr



Kunstig intelligens bringer med seg utrolige muligheter, men det er viktig å være klar over risikoene. Fra jobbfordeling til personvernutfordringer, skjevhet og diskriminering, manglende gjennomsiktighet og våpenmisbruk.


Bernard Marr er en interessant og kunnskapsrik mann å følge på Twitter og LinkedInI videoen under snakker han om de 5 største risikoene ved kunstig intelligens alle bør være klar over.

Bernard Marr er en verdenskjent futurist, påvirker og visjonær innenfor forretnings- og teknologifeltene, med en lidenskap for å bruke teknologi til det beste for menneskeheten. Han er en bestselgende forfatter av over 20 bøker, skriver en fast spalte for Forbes og gir råd og coaching til mange av verdens mest kjente organisasjoner.

Hans nyeste bok kom nylig ut, med den velklingende tittelen The Future Internet: How the Metaverse, Web3, and NFTs Will Transform Business & Society (Wiley, 2023).

Han skriver engasjerende og overbevisende i diskusjon om teknologiene som driver den kommende - og pågående - transformasjonen av internett, inkludert blockchain, utvidet virkelighet (AR) og mer. I boken vil du utforske risikoene og mulighetene som disse banebrytende teknologiene bringer med seg, og hvordan de kan påvirke deg, organisasjonen din og samfunnet.

De 5 største risikoene
Kunstig intelligens har potensial til å revolusjonere måten vi lever, jobber og samhandler på. Med økende fremskritt innen AI er det viktig å være oppmerksom på de potensielle risikoene som følger med denne teknologien. Her er de fem største risikoene ved kunstig intelligens som alle bør kjenne til.

💼 Jobbfordeling: Med forbedringer innen AI kan mange oppgaver som i dag utføres av mennesker, automatiseres. Dette kan føre til jobbfordeling i ulike sektorer, fra produksjon til kundeservice. Utfordringen er å sikre en smidig overgang og finne nye måter for mennesker å bidra med verdiskapning i fremtidens arbeidsstyrke.

🚫 Personvernutfordringer: AI-systemer krever ofte store mengder data for å fungere effektivt, inkludert personlige data. Dette medfører betydelige personvernrisikoer hvis dataene ikke håndteres eller lagres på riktig måte, eller brukes på måter som enkeltpersoner ikke har samtykket til.

⚖ Skjevhet og diskriminering: AI-systemer er avhengige av kvaliteten på dataene de blir trent på. Hvis dataene inneholder skjevheter, kan AI-ene utilsiktet formidle og til og med forsterke disse skjevhetene, noe som kan føre til diskriminerende resultater i alt fra ansettelsespraksis til straffeutmåling.

🔒 Manglende gjennomsiktighet eller "Black Box" problemet: AI-algoritmer kan være utrolig komplekse, noe som gjør det vanskelig å forstå hvordan de tar visse beslutninger. Denne mangelen på gjennomsiktighet kan være risikabel, spesielt i sektorer som helsevesen eller finans, der forståelsen av resonnementet bak en beslutning kan være avgjørende.

⚔ Våpen og misbruk: AI har potensial for militære applikasjoner, spesielt for å skape autonome våpen. I feil hender kan AI også misbrukes til å utføre cyberangrep, skape dype forfalskninger og spre desinformasjon.

Det er tydelig at mens AI gir utrolige muligheter, bringer det også betydelige risikoer. Det er opp til politikere, teknologer og samfunnet som helhet å veilede utviklingen og bruken av AI på en måte som minimerer disse risikoene og maksimerer fordelene. Ved å være oppmerksomme på disse risikoene kan vi jobbe mot et samfunn hvor AI brukes på en etisk forsvarlig måte for å skape en bedre fremtid.


Disclaimer
Jeg har brukt både ChatGPT-4 og Video Highlight for å skrive denne teksten. Video Highlight er et AI-verktøy som oppsummerer YouTube-videoer til tekst (gratis, men krever innlogging for full tilgang). Jeg har brukt ChatGPT-4 til oversettelser, idemyldring, oppsummering og hjelp til formuleringer.

Nyhetsbrev
For mer informasjon om kunstig intelligens og ChatGPT i skole og utdanning, følg nyhetsbrevet mitt ChatGPT i skolen på LinkedIn: Både du og elevene dine må være forberedt på en hverdag der kunstig intelligens er til stede. I nyhetsbrevet kan du lese hvordan.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

ChatGPT integrert i digitale lærebøker i Danmark

ChatGPT blir integrert i digitale lærebøker i Danmark.  Jeg tror det bare er snakk om tid før vi får tilsvarende læremidler her i landet. Av...