I en tid der vi nærmest oversvømmes med informasjon, og alt og alle konkurrerer om oppmerksomheten, kreves det mer enn rene fakta for å trenge gjennom støyen. Som lærere er formidling vårt viktigste verktøy. Hvordan når vi frem med budskapet overfor elevene?
Av Martin Johannessen / Foto: Magnus Andersen (Både Og)
Formidling handler om å overbringe informasjon eller kunnskap, og en formidler er bindeleddet mellom kunnskap og publikum, som en skoleklasse. Og som lærere, driver vi med formidling i klasserommet hver eneste dag.
Glem skjermer og lærebøker, formidling er lærerens viktigste verktøy.
Jeg hadde nylig gleden av å snakke med Jo Røislien, en prisvinnende vitenskapsformidler, professor i medisinsk statistikk, forfatter, programleder og populær foredragsholder. Han er aktuell med boka Tenk før du snakker - slik når du frem med budskapet (Bonnier, 2023).
Røislien åpner boka si med å innrømme at han aldri drømte om å bli statistiker. Han skulle bli noe helt annet: “Jeg drømte aldri om å bli statistiker. Ingen drømmer om å bli statistiker. Nei, jeg skulle bli popstjerne. Det er en skikkelig drøm."
Det er en påminnelse om at alle har sine egne veier til yrkene vi ender opp i, og at det er mange måter å inspirere og engasjere elever på. Dette resonnerer hos mange av oss. Som lærere var ikke alltid undervisning vår første drøm, men her er vi, hver dag i klasserommet, og binder kunnskap og et publikum sammen.
I boka sin skriver Røislien om fire kjennetegn ved effektiv kommunikasjon: tillit, emosjoner, narrativer og kreativitet. Den årvåkne leser har allerede oppdaget at ordene danner akronymet TENK.
Tillit, emosjoner, narrativer og kreativitet er fire nøkkelelementer for effektiv kommunikasjon. Men hva betyr dette egentlig for oss som lærere, og hvordan kan vi inkorporere disse elementene i vårt daglige arbeid i klasserommet?
Ved å fordype oss i disse fire elementene, og ved å bruke dem i klasserommet, kan vi hjelpe elevene med å få mest mulig ut av læringen.
Jo Røislien har vunnet priser for sin formidling, men det er viktig å huske at du ikke trenger å vinne priser for å kunne være en god formidler i klasserommet. Hvordan kan vi forbedre og effektivisere denne formidlingen?
I ukens episode av Rekk opp hånda deler vi innsikt fra vitenskapsformidleren Jo Røislien og boka "Tenk før du snakker", som gir nyttige råd om effektiv kommunikasjon.
Boktips:
Av Mina Gerhardsen
"Boka gjorde meg så letta og glad at eg gjerne tilrår henne for studentar, lærarar, organisasjonsfolk, tillitspersonar, festtalarar og andre." Bjørn Kvalsvik Nicolaysen, Dag og Tid.Av Chip Heath og Dan Heath
Denne boken presenterer forskjellige teknikker for å gjøre ideer og budskap mer minneverdige.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar