fredag 7. april 2023

Nøkkelen til å lykkes med ChatGPT er å skrive gode ledetekster



Nøkkelen til å lykkes med ChatGPT er å skrive gode ledetekster (prompts). Forsøk å holde ledeteksten så kort og konsis som mulig, samtidig som den inneholder nødvendig informasjon. Dette vil hjelpe ChatGPT med å fokusere på det viktigste og gi et mer direkte svar. Under finner du 16 tips.

Av Martin Johannessen

Klar og tydelig: Skriv klare og tydelige spørsmål, oppgaver og instruksjoner. Unngå unødvendige ord og kompliserte setninger. En tydelig oppfordring sørger for et bedre resultat. Hvis svarene du får ikke er nøyaktige nok, kan du prøve å være enda mer spesifikk.

Kort og enkelt: Jo kortere og enklere teksten din er, jo lettere vil det være for ChatGPT å forstå og generere svar. Men du kan også utdype og gi den mer omfattende oppgaver som krever en detaljert instruksjon.

Bruk nøkkelord: Inkluder nøkkelord som vil hjelpe ChatGPT å forstå hva du vil ha, for eksempel spesifikke fag, emner, begreper, tidsbruk, tverrfaglighet eller problemstillinger. Det kan være lurt å alliere seg med ordbøker. Det kan også være lurt å si hva den ikke skal gjøre.

Gi den en rolle: Ved å gi ChatGPT en rolle (du er skriveekspert, du er redaktør, du er lærer) etterfulgt av en relevant ledetekst (for eksempel: gi tilbakemelding på følgende tekst) vil du få bedre svar på oppgaven din.

Elevenes nysgjerrighet: Prøv å formulere spørsmål og oppgaver på en måte som stimulerer elevenes nysgjerrighet og utforskertrang når du er på jakt etter gode undervisningsopplegg. Engasjement + motivasjon = læring.

Kreativitet: Jo mer kreativ du er, jo mer kreative svar får du tilbake.

Unngå dobbelt betydning: Unngå spørsmål som kan tolkes på flere måter. Dette kan føre til forvirrende svar. Vær tydelig i hva du ønsker å få ut av oppfordringen din. Husk at mange ord og begreper kan bety forskjellige ting.

Fokus på viktige konsepter: Prøv å fokusere på de viktigste konseptene og ideene du ønsker at elevene skal lære. Dette kan hjelpe elevene med å holde sitt eget fokus og unngå distraksjoner. ChatGPT er også god på kjenne igjen intensjon, derfor er det lurt å leke med ulike tilnærminger.

Bruk spørreord: Bruk spørreord som hva, hvordan, hvorfor, hvem og hvor for å lage spørsmål som gir ChatGPT retning og fokus.

Pass på adjektivene: ChatGPT bruker ofte litt konstruerte adjektiver. Derfor er det lurt å gå gjennom disse og skifte de ut der det er hensiktsmessig.

Ressursside: ChatGPT i skolen

Mange typer spørsmålstyper: Bruk en variasjon av oppfordringer: for eksempel multiple choice, korte svar, lange svar, presiseringer, fagartikkel eller faktatekst. Prøv med ulik ordlyd og se hva som fungerer best. Dette kan hjelpe deg med å utvikle ulike ferdigheter og øke din egen forståelse av emnet. Husk at ChatGPT bare svarer på det du spør om.

Teste og justere: Å teste og justere teksten din er viktig for få de beste resultatene. Prøv å teste oppgavene selv før du gir den til elevene. Dette kan hjelpe deg med å identifisere eventuelle feil eller uklarheter og gjøre justeringer. Husk også at ChatGPT gir ulike svar på samme spørsmål.

Alternative ord: Hvis du får uventede svar eller ingen svar, kan du prøve å bruke alternative ord, synonymer, adjektiver, verb eller setninger for å få bedre resultater. Igjen: det er lurt å alliere seg med ordbøker.

Finjustering: Ta deg tid til å finjustere teksten din, det kan føre til bedre resultater. Justér og prøv igjen for å se om resultatene blir bedre.

Evaluering: Les gjennom svarene du får og se om de er relevante og nyttige nok for deg. Hvis ikke, kan du justere spørsmålene dine og prøve igjen.

Snakk med en kollega: Be om tilbakemeldinger fra andre kolleger som bruker ChatGPT. De kan ha noen ideer og erfaringer til hvordan du kan forbedre tekstene dine.

Mestrer du dette kan ChatGPT bli din beste venn! Selv om du sitter midt i tidsklemma, er det alltid viktig å bruke tid og være så presis som mulig. Når du er presis kan du forhindre misforståelser som kan føre til problemer senere. Når bruker tid rekker du å fordype deg. Det er ikke noe lurt å være så effektiv som mulig. Lykke til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Dansk ekspertgruppe klar med anbefalinger for bruk av ChatGPT ved prøver

Denne uka offentliggjorde en dansk ekspertgruppe anbefalinger ved bruk av ChatGPT i skolen. Av Martin Johannessen Ekspertgruppen for ChatGPT...