mandag 26. februar 2024

Rekk opp hånda! ep. 305: Anna Rogstad og kampen for en mer praktisk skole - med Willy Aagre



Ny episode av Rekk opp hånda: Hvem var Anna Rogstad, og hvordan bidro hun til både norsk skolehistorie og kvinners rettigheter? Willy Aagre gir oss et innblikk i denne pionerens liv og kamp i sin nye bok "Kampen for en mer praktisk skole".

Av Martin Johannessen / Foto: Magnus Andersen

Fremskrittet kommer ikke av seg selv. Det trengs modige folk som tør ta kampen for at ting skal bli bedre for alle. Ofte hører vi om djerve menn - men det er selvfølgelig mange damer som er minst like tøffe.

Willy Aagre er professor emeritus ved Universitetet i Sørøst-Norge, campus Vestfold. Han drevet med en hel del gjennom et langt yrkesliv. Blant annet skrevet bøker om damer som har satt dype spor etter seg, med bøker om “Folkeopplyseren Anna Sethne og den norske reformpedagogikken” og “Hurra for deg, Margrethe Munthe - sanger, liv og samtid”. Og nå er det en ny bok på gang. Denne gangen om Anna Rogstad og "Kampen for en mer praktisk skole".

Før 1910 var det utenkelig at kvinner kunne bli skoleledere. Takket være Anna Rogstads evne til å organisere lærerinnene til kamp for denne retten ble dette mulig. Hun var en pioner på mange områder, blant annet som landets første kvinnelige stortingsrepresentant, en aktiv forkjemper for kvinners rettigheter, og en sentral skikkelse i kampen for en mer praktisk skole.

Hvordan klarte Anna Rogstad å balansere sitt arbeid som en seriøs profesjonsutøver, skolepolitisk stemme, og en aktiv kvinnesakskvinne gjennom en periode preget av store samfunnsmessige endringer? Boka kaster lys over Anna Rogstads bidrag til norsk skolehistorie og kvinners rettigheter.


👉 Flere episoder med Willy Aagre:

🎧 Ungdomskunnskap - med Willy Aagre og Camilla Wiig

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

ChatGPT integrert i digitale lærebøker i Danmark

ChatGPT blir integrert i digitale lærebøker i Danmark.  Jeg tror det bare er snakk om tid før vi får tilsvarende læremidler her i landet. Av...