fredag 15. september 2023

LeseMagi: Hvordan lesing kan være den mest kreative handlingen du foretar deg



I en tid med mye digital støy er det viktigere enn noen gang å ta seg tid til å lese bøker. Lesing er ikke bare en måte å slappe av på. Det er en kreativ handling som kan berike oss på mange måter. Når vi leser, bruker vi fantasien vår til å skape bilder, stemninger og følelser. Vi får også muligheten til å lære om andre kulturer og perspektiver.

Av Martin Johannessen / Illustrasjon: Wallpaper Flare

I en verden hvor mange av oss er innhyllet i skjermer, streamingtjenester og konstant informasjonsstrøm, kan det virke som om lesing av bøker er blitt noe som tar alt for lang tid. Men hva om jeg fortalte deg at å dykke ned i en bok kan være en av de mest kreative handlingene du kan gjøre?

Blir du ikke lei av å stirre på skjermen? Lengter du etter et nytt eventyr uten å forlate rommet? Det finnes  faktisk en portal til uendelige verdener, og alt du trenger å gjøre er å åpne en bok. Du trenger verken strøm eller tilgang til internett.

Nå for tiden har vi tilgang til spill, apper og videoer som tar oss med til fjerne steder. Men hva skjer når skjermen forteller deg nøyaktig hvordan alt ser ut, hvordan karakterene føler seg, og hva som kommer til å skje videre? Din egen fantasi får liten plass til å utfolde seg. Når du leser en bok, derimot, er det DU som bestemmer hvordan hovedpersonen ser ut, føler og handler. Din egen fantasi får jobbe på høygir, og eventyret blir så unikt som du er.

Hvorfor lesing er kreativitet
Når du leser, blir hjernen din en aktiv deltaker i å forme historien. Selv om forfatteren gir deg en beskrivelse, er det ditt sinn som maler bildet av karakterene, stedene og handlingen. Ditt indre landskap blir et lerret der ord blir til levende bilder, stemninger og følelser.

I en episode av Rekk opp hånda snakket jeg med litteraturviter Kari Spjeldnæs. Hun arbeider nå med en doktorgrad der hun skal forske på endringer i lesevaner og konsekvenser av digitalisering. Hun sa at lesing er noe av det mest kreative du kan gjøre.

I motsetning til visuelle medier, hvor alt blir presentert ferdiglaget for øynene dine, krever lesing en form for kreativ samarbeid mellom forfatteren og leseren. Hver leser vil ha sin unike tolkning av en historie, formet av egne erfaringer, verdier og fantasier.

Tenk på bøker som dører til nye dimensjoner. Du kan bli en ridder som kjemper mot drager, en detektiv som løser de mest mystiske sakene, eller til og med en utforsker i verdensrommet! Alt dette mens du ligger komfortabelt i sengen eller koser deg i sofaen. Bøker kan utvide horisonten din, lære deg om andre kulturer, tider og steder, og la deg oppleve liv du aldri hadde forestilt deg.

Den kognitive vinklingen
Ifølge kognitive psykologer kan lesing stimulere flere deler av hjernen samtidig. Det er ikke bare det språklige området som blir aktivert; vårt emosjonelle, visuelle og til og med motoriske system kan bli engasjert når vi leser. Tenk på den siste gangen du leste en gripende scene i en bok, og hjertet ditt banket raskere!

Liker du å tegne, male eller skape dine egne historier? Lesing kan hjelpe deg med det! Når du lar fantasien din vandre gjennom sidene av en bok, blir den trent som en muskel. Jo mer du leser, jo sterkere blir fantasien din. Kanskje en dag kan du selv skrive din egen bok og dele din unike verden med andre.

Litteraturens evne til å utvide horisonter
Bøker gir oss muligheten til å leve tusenvis av liv, besøke utallige verdener og utforske utallige perspektiver, alt fra komforten av vår egen stol. Denne evnen til å "leve" gjennom bøkene kan hjelpe oss til å utvikle empati, forståelse og, viktigst av alt, en dypere forståelse av vår egen plass i universet.

Selv om det kan virke fristende å tilbringe all fritid foran skjermen, er det viktig å huske på den utrolige kraften og magien i bøker. De gir deg sjansen til å oppdage, lære og drømme på en måte ingen app eller spill kan tilby. Så neste gang du kjeder deg eller trenger et eventyr, hvorfor ikke ta en pause fra skjermen og dykke ned i en bok? Du vet aldri hvilken utrolig verden som venter på deg på den neste siden!

Lesing gir ikke bare leseglede, men utvikler også evnen til kritiske tenkning, språkforståelse og kulturelle bevissthet. I en tid med skiftende medier og teknologiske distraksjoner, bør skolene være et nav som fremmer litteraturens verdier og fordeler. Skjønnlitteraturens kraft er uomtvistelig, og dens plass i skolen er nødvendig for å dyrke undrende, kritisk tenkende individer i samfunnet.

I en tid der øyeblikkelig tilfredsstillelse ofte er bare et klikk unna, er det kanskje på tide å gjenoppdage gleden ved å miste seg selv i en god bok. Ikke bare som en flukt fra virkeligheten, men som en kreativ handling som kan berike vår forståelse av oss selv og verden rundt oss. Eller som forfatteren Jorge Luis Borges en gang sa: "Jeg har alltid forestilt meg at paradiset vil være en slags bibliotek."

Lesing er en kreativ handling som kan ta oss med til nye verdener og perspektiver. Bøker er en portal til uendelige muligheter, og de kan hjelpe oss til å utvide horisonten vår, utvikle fantasien og til å bli mer kreative selv. I en tid med mye digital støy, er det viktigere enn noen gang å ta seg tid til å lese bøker.

👉 Mer om lesing:


🎧 Rekk opp hånda! Ungdom og lesing - med David Kvamme Høvik

🤖 Leselyst: Kunstig intelligens som leselærer

📚 Denboka: Ny bokbase for ungdom

Fra skjermtid til boktid: Hvordan vi kan fremme leselyst blant barn

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

ChatGPT integrert i digitale lærebøker i Danmark

ChatGPT blir integrert i digitale lærebøker i Danmark.  Jeg tror det bare er snakk om tid før vi får tilsvarende læremidler her i landet. Av...