torsdag 17. august 2023

Denboka: Ny bokbase for ungdom



Denboka er en ny nettside laget for ungdom. Det er en nettside som skal hjelpe deg med å finne din neste favorittbok. Alle har en bok som passer til dem, men det kan være vanskelig å finne den fordi det er så utrolig mange bøker å velge mellom.


Foreningen !les lanserer i disse dager denboka.no. Nettsiden henvender seg til ungdom og vil inneholde bøker, lydfiler, artikler, videoer med mer. Denboka.no er utviklet av Try Dig i samarbeid med Foreningen !les og ungdom.

– Vi ønsker å forene våre prosjekter for ungdom bedre ved å koble tXt, Uprisen og Faktafyk sammen til en nettside. På denboka.no kan ungdom lese tekstutdrag og lytte til lydfiler, de kan skrive anmeldelser av norske ungdomsbøker, finne lesende rollemodeller og fordype seg i artikler og historier fra virkeligheten, sier Vibeke Røgler, daglig eder i 
Foreningen !les.

Alle lærerressursene finner du nettsidene til Foreningen !les.

Målet med prosjektet er å lage en nettside der ungdom kan finne sine favorittbøker innen ulike sjangere, si hva de mener om bøkene, lese om forskjellige temaer og finne et lesende fellesskap.


Jeg benytter anledningen til å tipse om Sølvberget bibliotek og kulturhus i Stavanger. På anbefalingssidene deres finner du en menge boktips, ofte sortert etter tema. Du kan også google "boktips for barn og unge" for flere forslag til den neste boka du skal lese.


🎧 Podcaster om lesing

David Kvamme Høvik er litteraturformidler på Årstad videregående skole i Bergen, eller skolebibliotekar som det også blir kalt. Nå har han satt i gang podcasten "Årstad leser" der man snakker om nye og gamle bøker, og det er elevene som bestemmer hvilken bok vi snakker om.

Deichmans bibliotek i Oslo lager flere podkaster, om leseopplevelser for både barn og voksne.

- Lesing er noe av det mest kreative du kan gjøre (Rekk opp hånda)
Kari Spjeldnæs er doktorgradsstipendiat ved Institutt for kommunikasjon, Høyskolen Kristiania. Hun er litteraturviter med mer enn tretti års arbeidserfaring fra norsk bokbransje. Hun hevder at lesing er noe av det mest kreative du kan gjøre.

Hun arbeider nå med en doktorgrad der hun skal forske på endringer i lesevaner og konsekvenser av digitalisering for litteraturlesere og -utgivere.

Guttene leser fortsatt mindre enn jentene og leseresultatene er svakere. I denne episoden møter vi tidligere kultur- og likestillingsminister Abid Raja som er aktuell med "Min skyld". Han forteller om sin rystende barndom og om hvorfor bøkene ble så viktig for ham. De har også med Terje Krogsrud Fjeld, lærer på Jar skole med bakgrunn som journalist fra Aftenposten Junior.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

ChatGPT integrert i digitale lærebøker i Danmark

ChatGPT blir integrert i digitale lærebøker i Danmark.  Jeg tror det bare er snakk om tid før vi får tilsvarende læremidler her i landet. Av...