fredag 4. august 2023

Hvordan forberede seg på skolestart



Skolestart er en milepæl for både barn og foreldre. Det markerer begynnelsen på et nytt kapittel i livet, fylt med nye opplevelser, vennskap og utfordringer. Her er noen tips for å sikre en god start på skoleåret.

Av Martin Johannessen / Bilde: Pxhere

Skolestart er en spennende tid for både barn og foreldre. For barna er det en tid for nye venner, nye lærere og nye utfordringer. For foreldrene er det en tid for å hjelpe barna med å bli klare for skoleåret, både fysisk og psykisk.

Skolestart er mer enn nytt pennal og ny ransel. Det er begynnelsen på et nytt kapittel i livet, fylt med nye opplevelser, nye vennskap og nye utfordringer. Det er en tid for utforsking, utvikle nye ferdigheter og oppdage nye interesser.

Første skoledag handler om å skape trygghet og ta imot barna med varme og omsorg, og ikke minst skape forventninger, slik at de gleder seg til å komme neste dag også.

Skolestart er også en tid for å lære om samarbeid, ansvar og selvstendighet. Det er en tid for å lære å håndtere både seier og nederlag, og for å forstå verdien av hardt arbeid og utholdenhet.

Det er en tid for å bygge relasjoner med lærere og medelever, og for å lære å respektere og verdsette forskjellene mellom oss. Det er en tid for å utvikle en forståelse for verden rundt oss, og for å begynne å forme vår egen plass i den. Det er begynnelsen på en reise av vekst, oppdagelse og læring som vil forme oss som individer og som medlemmer av samfunnet.

Jeg hadde tre eldre søsken og gledet meg til å begynne på skolen. På første skoledag fikk vi en is hver av lærerinnen vår. Jeg husker godt en kompis som brast i gråt andre skoledag da han skjønte at det var slutt på utlevering av is.

Her er noen tips til hvordan du og barna kan få en god skolestart:

Snakk med barnet ditt om hva de gleder seg til og er bekymret for ved skolestart. Dette vil hjelpe deg å forstå hvordan de føler seg, og du kan støtte dem på en bedre måte.

Skolestart kan være en spennende tid for både barn og foreldre.

En måte å hjelpe barnet ditt med å forberede seg på skolestart er å snakke med dem om hva de gleder seg til og er bekymret for. Dette vil hjelpe deg å forstå hvordan de føler seg, og du kan støtte dem på en bedre måte.

Her er noen spørsmål du kan stille barnet ditt:
  • Hva gleder du deg mest til ved å begynne på skolen?
  • Hva er du mest bekymret for ved å begynne på skolen?
  • Hva tror du vil være det vanskeligste ved å begynne på skolen?
  • Hva tror du vil være det beste ved å begynne på skolen?
La barnet ditt svare på spørsmålene dine uten å forhaste seg. Lytt til dem og vis at du forstår hvordan de føler seg.

Hvis barnet ditt er bekymret for noe, kan du hjelpe dem med å finne en løsning. Det er viktig å være positiv og støttende. Fortell barnet ditt at du tror på dem, og at du vet at de kan klare seg.

Første skoledag er en merkedag. Gjør den første skoledagen til en minneverdig begivenhet! Det er en overgangsfase. Men hvis seksåringen er nervøs, unngå å bygge opp forventningene for mye i forkant. Dette kan forsterke nervøsiteten, men når dagen endelig kommer, er det helt greit å feire med boller og brus.

Oppmuntre barna til selvstendighet. På skolen vil de få mindre voksenhjelp enn i barnehagen. Det er fint at barna kan kle på seg selv, knyte skolissene og gå på toalettet uten hjelp. Det er også nyttig hvis barna har lært å vente til det er deres tur.

Et godt samarbeid mellom hjem og skole. Når barna begynner på skolen starter en lang dialog om hvordan hjemmet og skolen sammen kan sørge for at barnet trives, utvikler seg og lærer. Alle ønsker at skoletiden skal bli trivelig og lærerik. Foreldre kan bidra ved å snakke positivt om skolen hjemme. Hvis det er noe du lurer på, eller noe du er misfornøyd med, er det viktig å ta det opp med skolen umiddelbart.


Å knytte vennskapsbånd. Ikke alle barn har kjente fjes rundt seg når de starter på skolen. Når skolen er i gang, kan det være lurt å etablere en ordning der barna besøker hverandre hjemme etter tur. Mange skoler organiserer også egne vennegrupper.

Disse vennegruppene kan være en utmerket måte for barnet ditt å bli kjent med sine klassekamerater på en strukturert og støttende måte. Det kan også være en god idé å oppmuntre barnet ditt til å delta i ulike aktiviteter. Det gi dem flere muligheter til å bli kjent med andre barn basert på felles interesser.

Aktiviteter utenfor skolen. Ofte er barns sosiale sirkler begrenset til klassekamerater. Men hvis barnet opplever utfordringer på skolen, kan det være nyttig å ha et nettverk av venner fra andre arenaer, som barneteater, svømming, fotball eller speidergruppen.

Disse aktivitetene kan gi barnet ditt en følelse av tilhørighet utenfor skolemiljøet, og kan bidra til å bygge selvtillit og sosiale ferdigheter. Husk at det viktigste er at barnet ditt trives med aktivitetene, så prøv å finne noe som passer interesser og personlighet.

Skap relasjoner med andre foreldre. Ved å involvere deg i skolen som klassekontakt, eller som representant i SU eller FAU, vil du få en dypere forståelse av skolen og bli kjent med andre foreldre. Du kan også bygge et nettverk og styrke båndene med andre foreldre ved å dele på kjøring til fritidsaktiviteter eller ved å bistå med leksehjelp.

Å ha et sterkt foreldrenettverk er en uvurderlig ressurs. Det gir deg muligheten til å dele erfaringer, råd og støtte med andre som er i samme situasjon. I tillegg kan det bidra til å styrke fellesskapsfølelsen i klassen og på skolen. Husk at det å bygge disse relasjonene, akkurat som med barnas vennskap, kan ta tid. Så vær tålmodig og ta initiativ når du kan.

Sett deg realistiske mål for skoleåret. Når du setter mål for barnet ditt, er det viktig å tenke på alder og modenhetsnivå. Ikke forvent at barnet ditt skal være best i klassen, eller at de skal være den mest populære eleven. Sett heller realistiske mål som du vet at barnet ditt kan oppnå.

Dessuten er det viktig å huske at alle barn lærer i eget tempo. Noen barn lærer raskere enn andre. La barnet ditt lære i sitt eget tempo.

Gi barnet ditt nok tid til å hvile og slappe av. Skoleåret er en travel tid, og det er viktig at barnet ditt får nok tid til å hvile og slappe av. Sørg for at de legger seg og står opp til samme tid hver dag, og at de har nok fritid til å gjøre ting de liker. En god natts søvn gir en god start på neste skoledag.

Det er også viktig å sørge for at barnet ditt får nok fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet er viktig for helsen, og det kan hjelpe barnet ditt å slappe og ha det hyggelig. Husk at fritiden skal være fri tid.


Vær positiv og støttende. Skolestart kan være overveldende for både barn og foreldre. Det er viktig å være positiv og støttende for barnet ditt, og å la dem vite at du er der for dem.

Du kan si ting som:
  • "Jeg er så stolt av deg!"
  • "Jeg er glad i deg!"
  • "Jeg er her for deg, hva det enn måtte være."

Lytt til barnet
Det er også viktig å lytte til barnet ditt og vise at du forstår hvordan de føler seg. La dem vite at du er der for dem, og at du tror på dem.

Skolestart kan være overveldende for mange barn, og det kan være nyttig å hjelpe dem med å organisere seg. Sørg for at de har en god ryddeplass for skolesaker, og at de har en rutine for å gjøre skolearbeid

Du kan også hjelpe barnet ditt med å lage en gjøre-liste for hver dag. Dette vil hjelpe dem å holde oversikt over hva de må gjøre, og det vil bidra til å redusere stresset.

Skolestart kan være en tid med mye forandring, og det er viktig å være tålmodig med barnet ditt. La dem vite at du er der for dem, og at du tror på dem.

Skolestart er en tid for vekst, oppdagelse og læring. Det er en tid for å bygge relasjoner, utvikle selvstendighet og forstå verden rundt oss.

Skolestart kan være en spennende og utfordrende tid for både barn og foreldre. Ved å følge disse tipsene håper jeg du kan hjelpe barnet ditt til å ha en god start på skoleåret. Lykke til!

👉 Les også:

🎒 Hvordan gi førsteklassingene en best mulig skolestart?

🎧 Hvordan sikre en god skolestart for barn med spesialpedagogiske behov?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

ChatGPT integrert i digitale lærebøker i Danmark

ChatGPT blir integrert i digitale lærebøker i Danmark.  Jeg tror det bare er snakk om tid før vi får tilsvarende læremidler her i landet. Av...