søndag 27. august 2023

Rekk opp hånda! ep. 286: Skolen er ikke for alle - med Andreas Stien-Leenderts

Omtale



Ny episode av Rekk opp hånda: Andreas Stien-Leenderts ønsker å forklare hvordan vi har fått den skolen vi har i dag, og hva vi må gjøre for å forandre den.

Av Martin Johannessen / Foto: Magnus Andersen

- Norsk skole har blitt en konkurranseskole hvor kun det som kan telles, teller. Konsekvensene av mer enn 20 år med en skole drevet som en bedrift, er nå klare. Skolestresset og de psykiske problemene har økt, trivselen synker, bruken av ADHD-medisiner har skutt i været og mange elever utvikler ufrivillig skolefravær.


Det skriver Andreas Stien-Leenderts i boka "Skolen er ikke for alle" (Cappelen Damm, 2023). Han etterlyser et systemskifte i skolen.

Etter det såkalte PISA-sjokket i 2001 har skolen vært dominert av et fokus på resultater, testing og vurdering. Den politiske ledelsen i Norge bærer hovedansvaret for dette. En begrenset skolepolitisk tilnærming har ført til et usunt konkurransebasert vurderingssystem, som har overskygget viktigheten av praktisk-estetiske fag og helhetlig læring.

- Mange elever stresses av vurderingsregimet, sier Stien-Leenderts. Innføringen av nasjonale prøver har vært en tabbe.

Å skape en mer praktisk og variert skole utfordres av det nåværende vurderings- og målingssystemet, hvor resultater blir offentlige og skoler blir rangert. Det er en usunn hverdag både for elever og lærere.

Andreas Stien-Leenderts håper på en forandring i norsk skole. Lærere bør føle seg frie til å uttrykke sine opplevelser av skolesystemet. Historisk sett har det vært en manglende kultur for å verdsette lærernes kritiske tilbakemeldinger.



👉 Les også:

Kronikk: Kan skolen bli for alle? (Andreas Stien-Leenderts i Dagsavisen)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

God advent med KI-kalenderen

Her er en adventskalender som kombinerer skolefaglige temaer med oppgaver der språkmodeller som ChatGPT kan brukes. Hver oppgave tar ca. 15 ...