onsdag 22. mars 2023

Barbara Anna Zielonka: Forenkling av komplekse konsepter med ChatGPT og D-ID Studios

 

Forenkling av komplekse konsepter med ChatGPT og D-ID Studios

Av Barbara Anna Zielonka - @bar_zie

Richard Feynman (1918 - 1988) var en amerikansk nobelprisvinner i fysikk (1965). Men hans virkelige superkraft var evnen til å forklare kompliserte emner for andre på en enkel måte. Han innså at sjargong, vage ord og kompleksitet avslørte mangel på forståelse.

Feynman-teknikken, oppkalt etter Feynman selv, er en enkel, men effektiv måte å lære nye konsepter på ved å forklare dem for andre eller deg selv. I mine timer har jeg opplevd at å bruke Feynman-teknikken og KI-verktøy som ChatGPT, Bing Chat og D-ID Studios har hjulpet elevene mine å vise forståelse, vise kritisk tenkning og være kreative.

Denne teknikken og kunstig intelligens (KI) kan sammen være et verdifullt verktøy fordi den lar elevene:

Utvikle dypere forståelse: Ved å bryte ned komplekse begreper til enkle forklaringer kan elevene utvikle en dypere forståelse av de underliggende prinsippene. Dette kan hjelpe dem til å forstå hvordan ulike begreper henger sammen og hvordan de passer inn i en større sammenheng.

Verifisere informasjon: Elevene må være i stand til å skille mellom sann og falsk informasjon. Som en KI-modell kan ChatGPT generere tekster og svar på spørsmål, men det kan også komme med feil eller misvisende informasjon, spesielt hvis den ikke har tilstrekkelig data eller kunnskap om emnet den blir spurt om.

Identifisere kunnskapshull: Feynman-teknikken kan også hjelpe elevene med å identifisere kunnskapshull. Når elevene prøver å forklare et konsept i enkle termer, kan de innse at de ikke fullt ut forstår visse aspekter ved konseptet. Dette kan hjelpe dem med å identifisere områder der de trenger å gjøre ytterligere undersøkelser eller gjennomgang.

Forbedre kommunikasjonsferdighetene: Feynman-teknikken kan også hjelpe elevene med å forbedre sine kommunikasjonsferdigheter. Ved å øve på å forklare konsepter i enkelte fag, kan elevene utvikle sin evne til å kommunisere komplekse ideer til andre.

Øke selvtilliten: Feynman-teknikken kan bidra til å øke elevenes tillit til egne evner. Ved å bryte ned komplekse konsepter til enkle forklaringer kan elevene se at de er i stand til å forstå selv det mest utfordrende materialet.

Bruke KI-verktøy på en etisk og hensiktsmessig måte: Det er viktig at elevene forstår de etiske aspektene ved bruk av KI-verktøy, og de bør også lære å bruke KI-verktøy effektivt, slik at de kan øke fordelene og redusere risikoen. ChatGPT er ikke et perfekt verktøy, men elevene bør lære å bruke den på en god måte.

Visste du at du kan kombinere bruken av ChatGPT, Bing Chat og D-ID Studios og Feynman-teknikken i nesten alle fag?

Her ser du hvordan du kan gjøre dette i klasserommet:

1. Velg et vanskelig konsept som du vil forklare.

2. Bruk Feynman-teknikken til å bryte ned konseptet i enkle termer og forklaringer. Denne teknikken innebærer å forklare konseptet som om du skulle lære det til noen som ikke har noen forkunnskaper om emnet.

3. Bruk ChatGPT til å lage et skript/manus for forklaringen din. Husk å teste flere kommandoer før du velger den beste versjonen. Sørg for at skriptet/manuset er enkelt og lett å forstå for en femåring.

4. Verifiser informasjonen i skriptet ditt for å sikre at den er nøyaktig og oppdatert.

5. Bruk D-ID Studios til å lage en video som forklarer konseptet ved hjelp av manuset ditt.

6. Send inn videoen og manuset ditt for gjennomgang på Teams og del arbeidet ditt med andre elever.

Nyttige ressurser og videoer:

Feynman-teknikken - Studieteknikk. (n.d.). Mentornorge

Pérez, F. (2018, juli 12). Feynman-teknikken: En enkel teknikk for rask læring. Utforsk sinnet

Feynman-teknikk - Wikipedia







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

ChatGPT integrert i digitale lærebøker i Danmark

ChatGPT blir integrert i digitale lærebøker i Danmark.  Jeg tror det bare er snakk om tid før vi får tilsvarende læremidler her i landet. Av...