onsdag 26. april 2023

De 10 mest etterspurte ferdighetene for 2030



AI-toget ruller avgårde i høyt tempo og det er mye som skjer. Det blir stadig viktigere å ha riktige ferdigheter og kompetanse for å kunne lykkes i fremtidens arbeidsliv. I dette innlegget ser jeg nærmere på hvilke ferdigheter som vil være de mest etterspurte frem mot 2030, og hvordan skole og utdanning spiller en avgjørende rolle i å forberede elever og studenter på dette.

Av Martin Johannessen

Fremtidens arbeidsliv starter i klasserommet. Futurist og forfatter Bernard Marr er en interessant og kunnskapsrik mann å følge. I videoene under snakker han om hvilke ferdigheter som er det mest etterspurte nå og fremover mot 2030.

21st Century Skills er begrepet vi bruker når vi beskriver de 12 ferdighetene som dagens elever og  studenter trenger for å lykkes i fremtidens arbeidslivet:

  1. Kritisk tenkning
  2. Kreativitet
  3. Samarbeid
  4. Kommunikasjon
  5. Informasjonskompetanse
  6. Mediekompetanse
  7. Teknologikompetanse
  8. Fleksibilitet
  9. Ledelse
  10. Initiativ
  11. Produktivitet
  12. Sosiale ferdigheter


Disse ferdighetene er ment å hjelpe elevene med å holde tritt med det lynraske tempoet i dagens moderne samfunn Hver ferdighet er unik i hvordan den hjelper elevene, men de har alle en felles egenskap: De er essensielle i internettalderen.

Kunstig intelligens er integrert i stadig flere aspekter av arbeidslivet og samfunnet generelt, og det er viktig at studenter har disse ferdighetene for å kunne tilpasse seg den stadig skiftende teknologiske og arbeidsmessige virkeligheten.

Kritisk tenkning hjelper elevene med å evaluere og analysere informasjon på en nøye og bevisst måte, slik at de kan ta informerte beslutninger. Kreativitet og fleksibilitet er avgjørende for å kunne tenke utenfor boksen og finne innovative løsninger på utfordringer. Samarbeid og ledelse er avgjørende for å arbeide effektivt med andre og kunne ta ansvar for prosjekter og oppgaver. Kommunikasjonsferdigheter er avgjørende for å kunne uttrykke seg tydelig og effektivt, både muntlig og skriftlig.

Alt i alt er disse ferdighetene avgjørende for at elevene skal kunne lykkes i dagens samfunn, og for å kunne bidra positivt til en stadig skiftende og utfordrende arbeids- og teknologisk virkelighet.

Fremtidens ferdigheter
I følge World Economic Forum vil over halvparten av jobbene i 2030 kreve gode digitale ferdigheter.

Det er avgjørende å holde seg forkant av den teknologiske utviklingen. Her spiller skole og utdanning en sentral rolle. Skolen er her og nå. Fremtidens arbeidsliv starter i klasserommet. 

Selv om de 12 ferdighetene over selvsagt er relevant trenger vi tillegg og nyanseringer. Bernard Marr bidrar til dette. Noen av ferdighetene er overlappende, men beskrives på ulike måter.

Bernard Marr er en verdenskjent futurist, påvirker og visjonær innenfor forretnings- og teknologifeltene, med en lidenskap for å bruke teknologi til det beste for menneskeheten. Han er en bestselgende forfatter av 21 bøker, skriver en fast spalte for Forbes og gir råd og coaching til mange av verdens mest kjente organisasjoner.

Følg ham på Twitter og LinkedIn.

Fremtiden for arbeidslivet er i endring rett foran øynene våre, med kunstig intelligens og robotikk vil spille en betydelig rolle. Skole og utdanning må være forberedt på dette. Er du forberedt?

I de to videoene under snakker han om hvilke 10 ferdigheter som er det mest etterspurte nå og fremover mot 2030.


1️⃣ Digital Literacy:
Mer enn halvparten av alle jobber vil kreve digitale ferdigheter innen 2030. Å kunne bruke digitale verktøy og datamaskiner som er spesifikke for jobben din er avgjørende.

Arbeidslivet utvikler seg stadig raskere, og teknologien spiller en stadig større rolle i nesten alle bransjer. Det betyr at de som ikke har digitale ferdigheter, eller som ikke klarer å holde tritt med teknologiske endringer, vil ha en betydelig ulempe på arbeidsmarkedet.

2️⃣ Data Literacy/Skills:
Innen 2030 vil alle bransjer være avhengige av dataanalyse. Du må kunne forstå hvordan man kan få tilgang til, analysere og bruke data på en etisk og måte, og ha innsikt i regelverk og reguleringer.

Data er avgjørende for å ta informerte beslutninger og forbedre virksomheten, uansett hvilken bransje man jobber i. Men å ha tilgang til data er ikke nok - man må også kunne analysere og tolke dataen riktig for å få mest mulig ut av den. Dette krever spesifikke ferdigheter og kompetanse, som kan læres gjennom utdanning og opplæring.

Misbruk av data kan ha alvorlige konsekvenser for både individer og virksomheter. Det er derfor viktig å utvikle en bevissthet rundt personvern og etikk når man jobber med data.

3️⃣ Critical Thinking & Analysis:
Å utvikle analytiske og kritiske tenkning er nødvendig for å vurdere alt fra meninger til planer. Denne ferdigheten er det lite sannsynlig ar blir automatisert med det første, og det gjør det svært verdifullt for arbeidsgivere. Analytisk og kritisk tenkning er viktig for å kunne ta informerte beslutninger og forbedre virksomheten, uansett hvilken bransje man jobber i.

Med den stadig økende mengden av informasjon som er tilgjengelig på internett og gjennom andre kilder, er det viktigere enn noen gang å kunne identifisere hva som er verdifullt og hva som er støy eller bedrag. Å ha evnen til å analysere og kritisk vurdere informasjon vil være en stor fordel på arbeidsmarkedet i fremtiden.

4️⃣ Augmented Working: 
Å bruke kunstig intelligens til å automatisere rutineoppgaver frigjør tid til mer komplekse aspekter av arbeidet. Å kunne arbeide effektivt sammen med intelligente maskiner blir derfor stadig viktigere.

Kunstig intelligens kommer ikke til å erstatte mennesker helt. Tvert imot, vil mennesker fortsatt spille en viktig rolle i å utvikle og vedlikeholde disse teknologiene. Men å kunne arbeide effektivt sammen med intelligente maskiner vil være en stor fordel i fremtidens arbeidsliv.

5️⃣ Sustainability Skills:
Å prioritere grønne tiltak som å redusere avfall, bruke fornybar energi og kutte karbonutslipp er nødvendig for å unngå klimakatastrofen. Innen 2030 vil det forventes at alle bidrar til bærekraftstiltak i sin rolle i en virksomhet.

Det er stadig økende fokus på bærekraft og miljøhensyn i næringslivet, og dette har en innvirkning på jobbsøkere også. Å demonstrere et engasjement for bærekraft kan gjøre deg til en mer attraktiv jobbkandidat i fremtiden.


Del 2: The Top 10 In-Demand Skills For 2030

6️⃣ Virtual Collaborative Working: 
Hjemmekontor blir stadig vanligere, takket være nettbaserte verktøy som legger til rette for samarbeid og arbeid uavhengig av hvor du befinner deg. Å jobbe med verktøy som VR og metaverse vil være vanlig i arbeidslivet innen 2030.

Dette betyr ikke at tradisjonelle ferdigheter vil miste sin relevans, men heller at det er viktig å være åpen for nye verktøy og teknologier. Å være i stand til å lære raskt og tilpasse seg nye situasjoner vil være viktige egenskaper i det stadig skiftende arbeidsmiljøet.

7️⃣ Creative Thinking & Problem Solving: 
Kreativitet og innovasjon er ferdigheter som ikke vil bli automatisert eller utført av kunstig intelligens. De som kan tenke kreativt og løse problemer på utradisjonelle måter, vil være de viktigste ansatte i fremtiden.

Nysgjerrighet og åpen tilnærming til verden rundt deg er også viktig: følg med på trender og nyheter og delta i diskusjoner som utfordrer deg til å tenke annerledes. De som kan tenke kreativt og innovativt vil lykkes i fremtidens arbeidsplass. Ved å jobbe med dette allerede nå stiller du sterkt i det kommende arbeidslivet.


8️⃣ Emotional Intelligence: 
En god start er å øve på å lytte aktivt. Dette betyr å være til stede i øyeblikket, fokusere på hva den andre personen sier og vise at du virkelig forstår deres perspektiv. Alle kan tilegne seg denne egenskapen.

Å lære å ta hensyn til andres tanker og følelser er noe som vil være svært vanskelig for maskiner å noensinne kopiere. Ved å utvikle dine emosjonelle intelligens- og empatiferdigheter, vil du kunne bygge sterkere relasjoner og navigere vellykket i stadig mer komplekse arbeidsmiljøer.

9️⃣ Lifelong Learning: 
Arbeidsplasser endrer seg, og det er stadig behov for nye og ukjente oppgaver. Det er viktigere enn noen gang å kunne lære og utvikle nye ferdigheter, da nye bransjer stadig dukker opp og skaper nye jobbmuligheter.

Du må være villig til å lære deg mye ferdigheter og utvikler deg; les bøker, se filmer, delta på kurs og snakk med folk. Uansett hvor mye du lærer blir du aldri utlært.

🔟 Leadership Skills: 
Maskiner kan være flinke til rutineoppgaver, men de kan ikke inspirere mennesker. Godt lederskap handler om å identifisere styrker og svakheter for å få det beste ut av andre.

Lederegenskaper bygger på andre ferdigheter som problemløsning, emosjonell intelligens og kreativitet for å lede et team mot en felles målsetning. Å vise disse lederegenskapene vil gjøre deg til en verdifull og anerkjent teammedlem som hjelper andre med å vokse og utvikle seg.


Fra kritisk tenkning til kunstig intelligens
Fremtidens arbeidsliv vil kreve nye ferdigheter, og det er viktig å være forberedt. Digitaliseringen og kunstig intelligens vil spille en stor rolle, og skolen og utdanningen vil være avgjørende for å forberede elevene på fremtidens arbeidsmarked.

Vi kan ikke undervurdere skolens rolle i å forberede elevene og studentene på det stadig skiftende arbeidslivet. Skolene må ta ansvar for å tilby en undervisning som gir elevene mulighet til å utvikle ferdigheter som vil være avgjørende for å lykkes i fremtiden. Dette betyr ikke bare å lære elevene om teknologi og digital kompetanse, men også om kritisk tenkning, kreativitet, ledelse, emosjonell intelligens og andre ferdigheter som er nevnt i artikkelen.

Skolen må også være åpen for endringer og tilpasninger etter hvert som nye teknologier og bransjer dukker opp. Det er viktig at elevene får praktisk erfaring og oppmuntring til å utvikle sin læring ved å bruke teknologi og utforske nye ideer og løsninger.

Kunstig intelligens og verktøy som ChatGPT vil endre måten vi lærer på ved å tilby tilpasset og individualisert læring, som tar hensyn til hver enkelts styrker, svakheter og læringsbehov. Dette kan gjøre læringen mer effektiv og engasjerende, samtidig som det gir elevene og studentene muligheten til å lære i sitt eget tempo og på sin egen måte.

Teknologien vil også åpne opp for nye muligheter for samarbeid og kommunikasjon mellom elever og lærere, uavhengig av hvor du befinner deg. I fremtiden vil slike verktøy og teknologier spille en stadig større rolle i utdanningssystemet, og det er viktig at skolen og lærerne tar i bruk teknologien på en effektiv måte for å gi elevene de beste forutsetningene for å lykkes i fremtiden

Skolen har en avgjørende rolle i å utdanne og forberede neste generasjon av arbeidstakere for fremtidens arbeidsliv. Det er viktig at elevene og studentene får de nødvendige ferdighetene som kreves for å navigere i en stadig mer kompleks og teknologisk verden.

Disclaimer
Jeg har brukt både DALL-E 2, ChatGPT-4 og Video Highlight for å skrive denne teksten. Video Highlight er et KI-verktøy som oppsummerer YouTube-videoer til tekst (gratis, men krever innlogging for full tilgang). Jeg har brukt ChatGPT-4 til oversettelser, idemyldring, oppsummering og hjelp til formuleringer. Jeg har brukt DALL-E 2 til illustrasjonen.

Nyhetsbrev
For mer informasjon om kunstig intelligens og ChatGPT i skole og utdanning, følg nyhetsbrevet mitt ChatGPT i skolen på LinkedIn: Både du og elevene dine må være forberedt på en hverdag der kunstig intelligens er til stede. Her kan du lese hvordan.

1 kommentar:

Dansk ekspertgruppe klar med anbefalinger for bruk av ChatGPT ved prøver

Denne uka offentliggjorde en dansk ekspertgruppe anbefalinger ved bruk av ChatGPT i skolen. Av Martin Johannessen Ekspertgruppen for ChatGPT...